kapellet_skiss.gif (113940 byte)portalen_o_klockstapeln.gif (93356 byte)capella_ecumenica.jpg (100830 byte)kapellet_i_solnedgang.jpg (89728 byte)inne_i_kapellet.jpg (92210 byte)trakorset.jpg (72435 byte)

Capella ecumenica

       

KARTA:


Det är snöglopp på söndagen i all helgona helgen. Det känns mörkt ute trots att klockan är nio på morgonen. Jag lastar på kajaken på bilen och kör iväg. I Slätbakens mynning, där St Annas skärgård börjar, på en liten ö, ligger Capella ecumenica. Det är dit jag ska. Några kilometer söder om kapellet går det att sätta i kajaken. Det tar några minuter att komma i ordning, sedan paddlar jag iväg. Jag är ensam. Det är senhöst. Det finns inte några båtar i närheten förutom den båt som ska föra kapellbesökarna ut till ön. Det är sista helgen på året som kapellet hålls öppet. Det är årets sista gudstjänst. Det är småruggigt. Temperaturen är omkring noll grader. En regnjacka, sydväst på huvudet och ett kajakkapell som sluter tätt gör att det ändå känns skönt. Jag sitter skyddad i min lilla värld. Ensam i bräcklig farkost skulle man kunna säga. Men är inte livet sådant, bräckligt. Inte är livet tryggt. Det är högst förgängligt.

Efter en knapp timme är jag framme. Jag drar upp kajaken, tar av mig flytväst och kajakkapell som jag lägger i kajaken. Sedan vänder jag den upp och ner. Jag går upp till kapellet, passerar en portal och klockstapeln och går in och sätter mig. Kapellet är litet. Det känns som att ha kommit in i ett källarvalv. Ljuset genom fönstren är svagt men härinne brinner levande ljus. Det är så vackert och stämningsfullt. Orgeln är trasig. Psalmerna får sjungas a capella, kraftfullt, aldrig har jag hört psalmerna i kyrkan sjungas med sådan kraft. En trumpet ljuder ibland. Flera präster talar. Stämningen är rofyllt förtätad. Jag lyssnar. Det handlar om alla helgons dag såsom hoppets dag. Det handlar om det eviga livet. Hur vi dör in i evigheten. Men dagens människa tror på ett liv här och nu. Det gäller att hinna med så mycket som möjligt innan livet tar slut. Tanken på det eviga livet gör att jag kanske kan ta det lite lugnare. Det finns fler chanser. I andra religioner tror man på själavandring, att födas åter i en ny kropp, själen vandrar från kropp till kropp. Häri ligger också en möjlighet att i nästa liv göra det som inte gjordes i detta.  Att dö blir inte så dramatiskt. Livet blir inte lika viktigt. Det går att mista det. Ett liv blir en lärdom i livets skola. I nästa får jag lära mig något annat. Examen i denna hinduiska skola heter nirvana.

Capella ecumenica? Ecumenica står för kyrkligt enhetssträvande, att finna det gemensamma mellan kyrkorna. I första hand avses olika kristna kyrkor men då jag sitter här på min bänk omgiven av människor upplysta av det dunkla men levande stearinljuset tänker jag i vidare banor. Har inte alla religioner i grunden samma budskap. Att finna en djup gemenskap som är starkare än livet självt, som består efter döden. Varje religion har sedan sin profet som kommer till världen för att visa vägen för människorna.

Stunden är fin. Jag sjunker in i mig själv och njuter. Jag lyssnar vagt till det som sägs. Somligt får mig att känna igen, annat får mig att rysa av närhetens välbehag. Jag känner närhet till människorna kring mig, till naturen utanför. Det känns väldigt fint. Det känns alltid fint att gå in i en kyrka för att njuta stillheten och hitta mig själv.

Församlingen går ut anförd av kyrkvärden bärande, såsom ett standar, ett träkors framför sig. Man ställer sig på klippan, med det grå havet bakom, invid en all helgona minnessten. Prästen talar. Man hör vågornas kluckande ljud. Man sjunger ute i det fria. Det har slutat snöa. Det faller bara ett lätt regn.

Kyrkkaffe. Härligt hembakat bröd, små frallor med ost, kanelbullar, småkakor och kaffe. Oj, vad det är gott. Brasan brinner bakom mig och värmer min rygg. Jag känner ingen men trivs i församlingen. Ett par som sitter strax bredvid mig ska gifta sig här i maj. Nu är det ruggiga november. Det ska få plats sjuttio bröllopsgäster i kapellet säger kyrkvärden. Jag undrar hur? Jag räknade själv till fyrtio platser. Det lär bli trångt. Skepparn vidtalas om transporten av alla bröllopsgästerna. Det blivande brudparet ser förväntansfyllt ut. Men tänk, de är ute ett halvår i förväg.

Kyrkobesökarna har fått sitt fika och pratat en stund. De börjar dra sig ner mot båten. Jag sitter kvar en stund. Jag har ju eget fartyg, en bräcklig kajak, bräcklig i det grå kalla havet, bräcklig som livet självt.

 

Björn Esping, Husby säteri, 61490 Söderköping

tel 0121/20039, e-post: Bjorn.Esping@ter.mh.se

www.ter.mh.se/~bjoesp/artiklar.htm